Ruska-aikaan kuvausvinkit Etelä-Suomessa

Annan parhaat vinkit ruska-ajan kuvaamiseen, jolle parasta aikaa eteläisessä Suomessa on lokakuu.

Kun Lapin ruska alkaa olla ohi, ovat punaisen ja oranssin sävyt vielä usein voimissaan Etelä-Suomessa. Upeimmin ruskan sävyt esiintyvät yleensä koivujen ja vaahteroiden lehtien vaihtaessa väriä.

Ruskan kuvaaminen on mukavaa puuhaa myös aloittelevalle valokuvaajalle, sillä luonnon kirkkaiden värien ansiosta kuvista saa pienellä vaivalla näyttäviä.

Eteläisen Suomen ruskan kuvaamista varten suosittelen ajamaan pieniä saaristoteitä, jokien rantoja sekä vierailemaan kansallispuistoissa ja metsissä. Ruskan sävyjä löytyy hyvin myös esimerkiksi kaupunkien puistoista, joten usein ei tarvitse lähteä kovin kauas eeppisen ruskakuvan perässä.

Ruskaiset koivut ajomatkan varrelta.

Ruskan kuvausvinkit järjestelmäkameralle ja puhelimelle

Järjestelmäkameralla saat hyvin ikuistettua ruskan värit, mutta puhelimellakin onnistut tässä mainiosti. Aurinkoinen tai puolipilvinen sää on yleensä paras ruskan ikuistamiseen. Oma lempiajankohtani on aika juuri ennen auringonlaskua – ilta-aurinko kun korostaa värikästä maisemaa. Kuvatessa ei useinkaan tarvitse jalustaa, sillä valoa on luultavasti tarpeeksi. Käytä aukoltaan noin f2 -arvoisia objektiiveja, jotka ovat valovoimaisia ja joilla voidaan tuoda syväterävyyttä kohteeseen.

Dronella saa myös hienoja kuvia erisävyisistä puista ylhäältäpäin.

Omat suosikkiobjektiivini ruskan kuvaamiseen ovat:

14-24mm f2.8 objektiivi laajojen kuvien ikuistamiseen
35mm f1.4 jolla saat kuviin syväterävyyttä
24-70mm f2.8 hyvä yleislinssi erilaisiin maisemakuvaus tilanteisiin
70-200mm f2.8 upea linssi, jolla saat tiiviimpiä kuvia
400mm f2.8 on mukana aina – tällä saa ikuistettua eläimiä upeissa maisemissa

Vinkki ruskaa kuvattaessa: kannattaa muodostaa kuvattavan kohteen ympärille ruskanpunaisista lehdistä kehys. Paras ruska kuva muodostuu mielestäni niin, että kuvattavan kohteen lisäksi etualalla on jokin elementti, joka tuo kuvaan syvyyttä ja tekee siitä mielenkiintoisemman.

Behind the scenes ruskakuvan ottamisesta 24-70mm f2.8 objektiivilla ruskaisen kehyksen läpi. Näin luon syvyyttä kuvaan.
Tältä valmis kuva tuli näyttämään. Kuvassa kaatuva sauna Kirkkonummella.

Puhelimella kuvattaessa kannattaa kokeilla eri kuvakokoja, kuvausohjelmia sekä asetuksia. Puhelimella kuvista saa myös näyttävämpiä, kokeilemalla eri kuvauskorkeuksia. Esimerkiksi vesielementtien lähellä puhelin kannattaa asettaa aivan vedenpinnan yläpuolelle hienon heijastuksen saamiseksi. Filtteri voi auttaa myös poistamaan heijastuksia.

Drone-kuvausvinkit

Dronella voit saada uutta ulottuvuutta kuviin. Itse yleensä huomaan reissatessa paikkoja, joissa ilmakuva toimii upeasti. Tämmöisiä ovat esimerkiksi virtaavat kosket sekä mielenkiintoisen muotoiset saaret tai saaristot. Pysähdyn usein retkeilyautollani tutkimaan ympäristöä. Ilmakuvien kautta hahmottaa ympäristöä paremmin ja saa esimerkiksi auringonlaskun taltioitua missä tahansa, sillä pääset nousemaan korkealle.

Saari kuvattuna dronella iltavalaistuksessa.

Dronella kannattaa käyttää polarisoivaa filtteriä värien parhaimpaan taltiointiin. Kun lähdet lentoon, huomioi keliolosuhteet – esimerkiksi merellä voi olla syksyllä koviakin tuulenpuuskia. Suosittelen aina lentämään sääntöjen mukaisesti.

Autiosaari kuvattuna dronella.

Ruska-aika kansallispuistossa – Teijo ja Mathildedal ruskan väreissä

Mathildedalin ruukkikylä ruskan sävyissä.

Yksi upea syyskohde on Mathildedalin ruukkikylä, jonka vierestä löytyy Teijon kansallispuisto. Ruukkikylässä pääsee nauttimaan vanhan ajan tunnelmasta ja alueella on myös mm. alpakoita. Itse suuntasin kylältä Matildanjärvelle nauttimaan luonnon väreistä.

Pitkospuut suon läpi Matildanjärven reitillä, jossa oli myös maaruskaa havaittavissa.

Matildanjärven rannalla on mukava istua kalliolla ja nauttia auringonlaskusta. Retkeilyautolla pääsee luontokeskuksen lähelle parkkiin, josta lähtee hienoja patikointireittejä.

Auringonlasku Matildanjärvellä.
Rantaa värjäsivät oranssit puut.

Ruska kaupungissa – Turku

Kävin retkeilyautollani viikonloppuretkellä Turussa lokakuussa ikuistamassa syksyn sävyjä. Ruskaisa maisema ulottui Aurajoen rannoille, missä on mukava käydä kävelyillä. Itse seurailin kuinka aurinko pilkotteli pilviverhon takaa ja otin silloilta maisemakuvia kohti Turun tuomiokirkkoa.

Tuomiokirkko ruskaisten puiden keskellä, auringon värjäämät puut toivat lisäsyvyyttä kuvaan.

Suosittelen sääennusteiden seuraamista Ilmatieteenlaitoksen sovelluksesta – näin pääset kätevästi liikkumaan poutaisaan paikkaan.

Aurajoen varrelta löytyy monta upeaa rantaa kuvaamiseen.
Kuvaan Turun Linnasta otin maahan pudonneita oransseja lehtiä mukaan.

Samankaltaiset artikkelit