saapuminen-kilpisjarvelle

Talvinen Kilpisjärvi lumoaa kuvaajan

Tällä kertaa vuorossa on Kilpisjärven mahtavat maisemat. Tervetuloa matkaan!

Kirpeä pakkanen, komeat kinokset ja revontulet leikkimässä tunturin yllä. Kameran suljin räpsähtää ja kuvaan tallentuu maaginen talvimaisema. Kävin alkuvuodesta tekemässä seikkailun Kilpisjärvelle matkailuautolla. Vaikka Etelä-Suomessa kevätauringosta oli jo ehditty nähdä ensimerkkejä, helmikuisen reissuni aikaan pohjoisessa talvi oli täysissä voimissaan. Talvinen Kilpisjärvi lumoaa taatusti. Koe Kilpisjärven kauneus kamerani linssin läpi!

Revontulien ja pilvien tanssi Saanan yllä. Revontulet saapuivat jo kuuden maissa alkuillasta ja jatkuivat pitkälle yöhön. Revontulien kuvauksessa kannattaa olla mukana jalusta ja mahdollisimman valovoimainen linssi.

Kilpisjärvellä matkailuauto vie seikkailijan luonnonrauhan äärelle

Määränpäänä luonnonrauha sekä vapaus, ja täältä käsivarren helmestähän se löytyy. Kilpisjärvellä kaamos on todellinen, eikä valosaastetta ole liiaksi revontulikuvaukseen. Kylällä on vain sata vakituista asukasta ja kiire loistaa poissaolollaan. Saanatunturi kohoaa aivan vieressä eikä kylältä ole pitkä matka myöskään Jäämerelle Norjaan.

Taivaan upeasta sinisyydestä ja pehmeästä valosta pääsee nauttimaan kun saapuu Kilpisjärvelle kaamoksen valoisimpaan aikaan. Kylää kohti ajaessa jylhä tunturi siintää tien päässä jo hyvän matkaa ennen perille saapumista.

Kilpisjärvelle suunnatessa pääsee ajamaan Revontultentietä, joka alkaa Torniosta ja seurailee Tornionjokea ja Muonionjokea. 12 kilometriä ennen Kilpisjärveä on Suomen maanteiden korkein kohta – 565,8 metriä – joka on jokaisen joskus koettava

Tässä näkymää alamäestä Suomen maanteiden korkeimmalta kohdalta.
Fiilikset Kilpisjärven jäällä olivat huikeat. Parempaa maisemaa kuvalle saa etsiä, kun takana kohoaa näyttävä Saana.

Revontulibongausta Kilpisjärvellä ja pikavisiittejä naapurimaihin

Reissulta jäi mieleen Kilpisjärven upeat maisemat. Järvellä riittää talvisin käveltävää, joten eri kuvakulmia tunturiin on helppo löytää jo tätäkin kautta. Revontulia tuli myös bongailtua öisin järven jäältä, missä ei ollut niin paljon lunta, ja mistä löytyi valmiiksi ajeltuja reittejä. Lumikengät ovat oiva varuste ottaa mukaan näihin maisemiiin. Auton kattoluukuista oli myös helppo ihastella tähtiä ja revontulien liikkeitä.

Revontulet järven laitamalla. Kilpisjärven rannoilla voi nähdä paljon näitä pieniä vaivaiskoivuja.

Yksi hauska ja käymisen arvoinen paikka on kolmen valtakunnan rajapyykki, missä Suomen, Ruotsin ja Norjan rajat kohtaavat. Siellä voi vierailla kolmessa eri maassa vain muutaman sekunnin aikana kiertäessään yhteisen rajapyykin ympäri. Näin talvella rajapyykille on vaikeampi kulkea, kun Kilpisjärvi on jäässä eikä turisteja normaalisti kuljettava risteilyalus ole vesillä. Tyydyin katselemaan vastarannalta kohti rajapyykkiä.

Kuutamo ja näkymä järveltä kohti Norjan vuoria. Korkeilta paikoilta on hyvä näkyvyys rajan toiselle puolelle.

Vaikka ajomatkaa pääkaupunkiseudulta Kilpisjärvelle kertyy noin 1200 kilometriä, uskallan sanoa, että se on kyllä kaiken vaivan arvoista. Talvisin Kilpisjärvellä maisemat revontulien ja täysikuun alla ovat henkeäsalpaavia. Siellä ei ole kiire mihinkään – todellista luonnonrauhaa, rentoutumista ja akkujen lataamista siis. Kylältä löytyy silti luonnossa liikkumisen vastapainoksi myös loistavia ravintoloita ja muita aktiviteetteja.

Dronella saa uutta ulottuvuutta maisemakuviin. Hyvällä kelillä näkymät yltävät todella pitkälle.