Usein kysytyt kysymykset hääkuvauksesta

niko laurila
separator

Usein kysytyt kysymykset hääkuvauksesta

Haluatko tietää lisää hääkuvauksesta? Olen kuvannut yli 50 häissä ja autan sinua mielellään. Helpoiten saat yhteyttä soittamalla. Ellen pysty heti vastaamaan, soitan sinulle takaisin heti kun pystyn. Voit myös laittaa meiliä tai täyttää yhteydenottolomake tässä, niin sovitaan vaikka videopuhelu.

Hääjärjestelyihin liittyy monta pientä ja suurta seikkaa, jotka vaativat suunnittelevilta pareilta aikaa ja vaivaa. Haluamme auttaa hääsuunnittelussa tarjoamalla vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin hääkuvauksesta.

Hääkuvaus on monelle äärettömän tärkeä osa hääpäivää. Kuvat voi ottaa esille, kun haluaa muistella omaa hääpäivänsä ja sitä ihastusta ja rakkautta kumppaniansa kohtaan. <3

Kysymysten vastaukset on antanut palkittu valokuvaaja Niko Laurila. Nikolla on kokemusta yli viidenkymmenen häiden kuvauksista. Hän kertoo vastauksissaan sekä yleisesti hääkuvauksesta, että mitä oma yritys tarjoaa. Sen lisäksi vastauksia on haettu luotettavista tahoista verkosta.

Olemme yrittäneet vastata niin moneen kysymykseen kuin mahdollista, mutta kenties tässä kuitenkin juuri sinua askarruttavan asian vastaus puuttuu. Ota yhteyttä, jos sinulla tulee jokin muu kysymys mieleen.

Pääset tutustumaan eri hääkuvauspakettien sisältöihin tästä linkistä

Niko-Laurila-Hääkuvaus

Kysymykset ja vastaukset

Paljonko hääkuvaus maksaa?

Hääkuvauksen hinta riippuu siitä, minkälaisen palvelukokonaisuuden haluatte. Halvimmalla pääsee, jos otetaan pelkät potrettikuvat. Hinnat vaihtelevat myös kuvaajien kesken. Koko päivän hääkuvauksien hinnat olivat 700-2000 euron välillä vuonna 2020. Lähde: valokuvaajat.fi-palvelu.

─ En ehkä ole se halvin vaihtoehto, mutta kyseessä on premium-tason hääkuvausta. Panostan todella paljon laatuun, ja palvelukin on huipputasoa. Esimerkiksi pidetään hääkuvauspalaveri, jossa tutustutaan ja keskustellaan, niin että lopputulos on teidän tyylistä ja sisältää kaikki toivomanne, sanoo Niko.

─ Elän mukana hääjuhlan fiiliksessä ja lupaan antaa 110 % jokaisessa hääkuvauskeikassa.

Tutustu eri hääkuvauspakettien hintoihin

Mitä on dokumentaarinen hääkuvaus?

Dokumentaarinen hääkuvaus on hääpäivän taltioimista aamun valmisteluista illan viimeiseen tanssiin asti. Tyyli on syntynyt USA:ssa 70-80 luvulla, valokuvajournalistien ruvettua kuvaamaan häitä. Suomeen tyyli tuli 1990-luvulla.

Dokumentaarisen hääkuvauksen ajatus on, että kuvataan hetket aitoina juuri sellaisena kuin ne tapahtuivat.

Dokumentaariseen hääkuvaukseen kuuluu usein myös potrettikuvat sekä yksityiskohtien kuvaamista.

Lähde: Wikipedia

─ Jos tilaat minulta dokumentaarisen hääkuvauksen, sinun ei tarvitse pelätä, että jotain jää kuvaamatta. Meidän Timanttipakettiin kuuluu kuvausta hääpäivänne valmisteluista, vihkitoimituksesta, potrettikuvaamista teidän valitsemassa miljöössä sekä kuvaamista juhlapaikalla. Kyseessä on siis kuvausta aamusta jopa yöhön asti.

─ Saatte päivästä 800-1000 sommiteltua ja kuvakäsiteltyä kuvaa muistoksi. Kun vaikka hopeahääpäivänänne katselette näitä kuvia, voitte muistella hetkiä hääpäivästänne.

─ Potrettikuvia voimme ottaa jopa useamman kerran päivässä, jolloin luonnonvalon vaihtuvuus ja tunnelma päivän eri aikana saa antaa oman leimahduksensa kuviin. Esimerkiksi voimme ottaa lisänä potrettikuvia auringonlaskussa, ehdottaa Niko.

Tilaa dokumentaarinen hääkuvaus.

Hyviä hääkuvaajia on niin monta – Vinkkejä hääkuvaajan valintaan

Aivan mahtavia hääkuvaajia löytyy paljon ympäri Suomen. Kun päätös ammattilaiskuvaajan palkkaamisesta on tehty, voi iskeä jopa pieni ahdistus, koska on niin monta hyvää kuvaajaa olemassa. Valinta menee vaikeaksi. Positiivinen ongelma toki! Tässä on muutama vinkki, miten etsitte juuri teille sopivan kuvaajan.

Olet ehkä jo mukana häävalmisteluihin liittyvissä Facebookryhmissä. Ellet ole, niin etsi ryhmät Häät 2021 (ryhmän nimen vuosiluku vaihtuu aina häävuotenne mukaan) ja Häät kuviksi -ryhmät.

Ryhmissä teet julkaisun, jossa kerrot tarvitsevasi hääkuvaajaa, häidenne päivämäärä, paikkakunta sekä muita toivomuksia kuvauksesta. Kohta sinulle tulee kommentteina linkkejä monelle eri hääkuvaajien portfolioihin. Näistä on hyvä aloittaa etsintä.

Satu on pohtinut hääkuvaajan valintaa paljon Satumaista-hääblogissaan ja tehnyt jopa Excel-taulukon eri vaihtoehdoista. Hän on julkaissut hääblogissaan 10 vinkkiä hääkuvaajan valintaan, joista poimintoina nämä:

  • Tutustu valokuvaajien portfolioihin ja pyydä valokuvaajilta häiden kuvagallerioita nähtäväksi. Katso valokuvaajien ottamia hääkuvia mahdollisimman laajasti.
  • Vastaavasti tutustu videokuvaajien portfolioihin ja katso eripituisia häävideoita. Tutustu videokuvaajan tyyliin kuvata ja käsitellä materiaalia.
  • Seuraa kuvaajia somessa, koska kuvat ja videot päivittyvät yleensä nopeammin esim. Instagramiin kuin kuvaajien omille nettisivuille.
  • Mieti, millaista tyyliä, kuvia ja videoita häistänne haluatte ja valitse kuvaaja, jonka materiaali vastaa mieltymyksiänne.
  • Pyydä tarjouksia 1-2 vuotta ennen hääpäivää. Ole ajoissa, koska suositut kuvaajat varataan ennen kuin huomaatkaan. Hyödynnä häätapahtumia, koska kuvaustarjoukseen voi mahdollisesti saada jotain ekstraa.
  • Tapaa kuvaajia kasvokkain tai etänä ennen varaamista, jotta tiedätte, kohtaavatko kemiat. Hääpäivänä kuitenkin vietätte kuvaajan kanssa paljon aikaa.

Lue vinkit kokonaisuudessaan Satumaista-blogista tämän linkin kautta.

─ Tämän linkin takaa pääset katsomaan ottamiani hääkuvia (kohdassa hääkuvaus). Katsokaa mielellään läpi kuvat. Käyn aina etukäteen hääparin kanssa läpi heidän toivomukset kuvien tyylistä ja fiiliksestä. Yksi vahvuuteni, on kykyni osata lukea toiveita, sekä toteuttaa niitä. Vaikka esimerkkinä jopa niin että hääkuvat sopivat yhteen morsiamen muiden instagramkuvien/tyylin kanssa, vinkkaa Niko.

─ Kun löydätte kuvaajan, jonka tyylistä todella tykkäätte ja tulette hyvin toimeen häneen kanssaan, niin äkkiä varaamaan päivänne häneltä. Kilpailu on kova tällä alalla, mutta pääasia on aina, että asiakas on tyytyväinen.

Mitä on hääkuvauspalaveri?

Hääkuvauspalaveri on ennen häitä pidettävä suunnittelukokous. Palaverissa kuvaaja ja hääpari tutustuvat toisiinsa. Hääpari esittää toiveensa kuvien tyylistä ja kertovat hääpäivän aikataulusta sekä kulusta. Tällä tavalla kuvaaja pystyy suunnittelemaan kuvausta niin, että koko hääpäivä tulee dokumentoitua.

 

─ On esimerkiksi tärkeää tietää vihkimisen kulusta, että ehtii kirkosta ulos ennen vieraita, jotta voi kuvata hääparin kävellessä ulos kirkosta. Juhlan aikana sama asia – on tärkeää kuvaajalle tietää mitä ohjelmaa tulee milloin, kertoo Niko. Hääkuvauspakettiin kuuluu aina hääkuvauspalaveri, jossa käydään läpi nämä asiat.

 

─ Hääpalaverissa, jota pidetään noin kuukausi ennen häitä, kysyn myös toiveita kuvien tyylistä, koska haluan panostaa siihen. Muokkaan tyyliä olemaan hääparin toiveiden mukainen. Oma tyylini on elegantti ja visuaalinen, se leimautuu kaikkiin kuviini.

Lisää kysymyksiä minulle? Olen vaan soiton etäisyydellä.

Mitä on häävideo?

Häävideo on hääpäivästä tehty videotuotanto. Joskus puhutaan myös hääelokuvasta. Häävideoiden suosio alkoi 1960-luvulla. Monelle häävideo tuo mieleen 1980-luvun VHS-kameroilla kuvatut taltioinnit, joita harvoin edes leikattiin. Häävideokuvaus oli usein hääparin sukulaisten tai ystävien vastuulla.

Ammattilaisten tekeminä häävideot leikataan sujuviksi ja muutaman minuutin koostevideot ovat suosiossa. Lyhyet koostevideot sopivat hyvin muun muassa jakamiseen SoMe kanavissa. Pitempi versio häävideosta taas sisältää yleensä hääpäivän puheet ja ohjelman kokonaisuudessaan.

Lähde: Wikipedia

─ Jos yksi kuva sanoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin kuinka paljon sanoo video?! Teen mielellään teille häävideon. Häävideopakettiin kuluu 4-7 minuuttinen highlights video sekä 30-60 minuuttisen dokumentaarisen hääkoosteen. Videon editointi vie aina jonkun aikaa, joten voin toimittaa videon 2-3 viikon sisällä häistä. Kysy mahdollisuudesta saada nopeampi toimitus, jos se on teille tärkeää.

─ Videokuvauksessa käytetään uusinta ammattikalustoa, drone mukaan lukien, joten kuvaa saadaan myös yläilmoista.  Ääni ja valaistus ovat tärkeässä roolissa häävideolla. Suosittua on stillikuva ylähäältä kuvattuna dronella kaikista häävieraista. Juhlien koosta riippuen on meitä ainakin kaksi häävideota ikuistamassa, kertoo Niko.

Kuinka aikaisin kannattaa varata hääkuvaus?

Hääkuvas kannattaa pohtia ja varata ajoissa. Heti kun päivämääränne on tiedossa, voitte varata kuvaajan. Suosituimpien kuvaajien kalenterit ovat täynnä vuosia eteenpäin. 

 

Satumaista hääblogissa Satu seurasi hääkuvaajia yli vuoden ennen päätöstä. Hän suosittelee, että varataan hääkuvaus 1-2 vuotta ennen häitä. Satu kirjoittaa näin Satumaista-blogissa hääkuvaajan valinnasta. 

 

”Valokuvaajan valinnasta tuli ihan itsestään projekti, koska hyviä kuvaajia tuntui löytyvän vain lisää ja lisää. Katselin kuvaajien nettisivuilta portfolioita ja seuraan valokuvaajia Instagramissa. On ollut kiva nähdä, millaisen kuvan valokuvaajat antavat itsestään somessa. Ja on päässyt vertailemaan kuvaajien ja kuvien kehittymistä esim. viime kesän kuvista tämän kesän kuviin.” 

─ Mielestäni kannattaa varata hääkuvaajaa heti kun päivämäärä on päätetty. Kuitenkin niin, että ehtii etsiä sen sopivan kuvaajan omalle tärkeälle päivälle. Laita viestiä Facebookissa, Instagramissa, meilillä, tai soita – niin katsotaan jos päivänne on vapaa kalenterissani. Vastaan kaikkiin viesteihin heti kun pystyn, viimeistään vuorokauden sisällä, sanoo Niko.

Ota yhteyttä!

Miksi kannattaa palkata ammattilaiskuvaaja häille?

Ammattilaiskuvaaja häille kuvaamaan, vai serkku, joka kyllä otti hienoja kuvia vaarin synttäreistä? 

Ammattilaiskuvaajan palkkaaminen kannattaa, koska silloin varmistat, että saatte varmasti onnistuneet kuvat häistänne. Ammattilaisella on mukana kuvauskalustoa eri tilanteita ja valo-olosuhteita varten. Jos toinen kamera hajoaa, ammattilaisella on plan-B miten asia hoidetaan kunnialla loppuun asti. 

Harrastajakuvaajan hankkiminen on luultavasti paljon halvempaa kuin ammattilaiskuvaajan palkkaaminen, ja voi siksi näyttää houkuttelevalta vaihtoehdolta. Tietysti harrastekuvaaja on parempi kuin ei sovittua kuvaajaa lainkaan, ja hän pystyy ehkä tuottamaan juuri teidän tarpeeseen hyvät kuvat. 

Mutta jos laatu ja visualisuus on sinulle tärkeää, innostut tyylistä, muodista, kauniista asioista, ehkä itse harrastat valokuvausta ja sytyt kauniista kuvista, esimerkiksi selatessa Instagramia, sinun kannattaa luultavasti hankkia ammattikuvaajaa paikalle ikuistamaan hääpäivänne. 

─ Halvin harvoin kuitenkaan ole paras vaihtoehto. Minun kalustostani löytyy noin 10 ammattitason kameraa, joten kuvaus hoidetaan aina loppuun asti.

─ Minulle on tärkeää, että aidot tunteet ja hetket välittyvät kuvien kautta. Kuvaustyylini on elegantti ja visuaalinen. Sen lisäksi keskustelen hääparin kanssa, jotta kuvatyyli varmasti ovat heidän näköinen ja toivottu. Minulta ehkä ette saa ne markkinoiden halvimmat kuvat, mutta panostan laatuun ja hääparien toiveiden toteuttamiseen, kertoo Niko. 

Pitääkö hääkuvaajalle tarjota juhlissa ruuat?

Tämä vastaus varmaan vaihtelee eri kuvaajien kesken. Mutta yleisesti voi sanoa, että jos on pitkä kuvauspäivä, toivomus on, että kuvaajalle on juhlapaikalle mietitty paikka, josta hänellä on hyvä näkymä hääparin pöytään. Silloin pystyy näkemään tilanteet, ja kaikki tärkeät hetket saadaan ikuistettua. 

Toivomus on yleensä myös, että on ruokatarjoilu kuvaajalle. Silloin hän pystyy kuvaamaan juhlaa ilman pitkiä taukoja tai poistumatta juhlapaikalta.

Häiritseekö kuvaajaa häissä?

Kuvaajan ei kuulu olla huomion keskipisteenä, vaan rooli on ikuistaa hetket ilman, että se haittaa seremonioita. Kokeneella ammattilaisella on tähän hyvät valmiudet, koska on kuvannut monissa häissä ja niiden kaava on tuttu. Sen lisäksi kuvaaja tuntee oman kalustonsa ja osaa käyttää sitä vaivattomasti sekä äänettömästi.

─ Kiitosta on usein tullut, että olen huomaamaton ja kuvaussilmää löytyy tilanteille. Paras keino mielestäni on elää juhlan tunnelman mukana.  Ammattikalustossani on Silent-mode, eli ei tule ärsyttäviä klikk-ääntä kesken herkkää tilannetta. Olen kuvannut yli 80 häissä, sanoo Niko.

Miten saan yhteyttä Nikoon?

Tässä on yhteystietoni. Ellen pysty heti vastaamaan kun soitat, palaan heti kun on minulle mahdollista.

Sähköposti: info@nikolaurila.fi

Puhelin: +358 40 583 7771

Osoite: 

Sexmanintie 19
06500 PORVOO

y-tunnus 2948586-5

Ota yhteyttä lomakkeen kautta 

Montako häitä olet kuvannut?

Olen kuvannut yli 80 häissä.

Miten tarkistan, jos päivämäärämme on vapaa Nikon kalenterissa?

Kysy minulta😊 Soita tai lähetä viesti, ota yhteyttä Facebookin tai Instagramin kautta, tai lähetä vaikka kirje. Saat nopeasti vastauksen.

Tästä löydät yhteystietoni 

Jos häät peruuntuu koronan takia, mitä tapahtuu?

Saatte muuttaa tilatun kuvauksen päivämäärä kerran veloituksetta. Siirtoa pitää pyytää kaksi kuukautta ennen kuvausta.

Kuvausta voi lisämaksusta siirtää useamman kerran.

Montako vuotta eteenpäin voidaan tehdä varaus?

Voitte varata vuosia etukäteen. Ei ongelmia, vaikka häät olisivat 2024. Voitte jo varata kuvauksen.

Mitä jos sataa kuvauspäivänä?

Suomen kesän sää on mitä se on, on varauduttava siihen, ettei sää ole parhaimmista päästä. Se ei tarkoita, ettei saisi mahtavia potrettikuvia.

Sateen sattuessa, hääpari voi ostaa Nikolta ison sateenvarjon, joka antaa suojan kahdelle henkilölle. Sateenvarjosta tulee kiinnostava ja hauska lisä kuvissa. Mahdollista on myös kuvata sopivassa paikassa sisätiloissa juhlapaikalla. Minulla on mobiilinen studio, jonka voin ottaa mukaan.

Mies ja kamera kestävät kyllä sadetta 😊.

Ja muista perinteinen hääuskomus: jos hääpäivänä sataa ropsauttaa vettä, tietää se rakkautta ja rikkautta.

Voiko kuvausta siirtää, jos päivämäärämme vaihtuu

Saatte muuttaa tilatun kuvauksen päivämäärä kerran veloituksetta. Siirtoa pitää pyytää kaksi kuukautta ennen kuvausta.

Kuvausta voi lisämaksusta siirtää useamman kerran.

Paljonko kuvia sisältyy hintaan? Kuinka laaja on kuvauspakettisi?

Kuvauspakettiin sisältyy tietty ennalta sovittu määrä käsiteltyjä kuvia. Otettuja kuvia kyllä löytyy lisää. Esimerkiksi päivän dokumentaarisesta kuvauksesta kertyy noin 5000 kuvaa, josta asiakas saa noin 800-1000 digitaalista kuvaa, sisältää sommittelun ja kuvankäsittelyn toimitukseen.

Lue hääkuvauspaketeistani tässä

Miten kuvat toimitetaan

Kuvat toimitetaan digitaalisena latauslinkkinä, pilvipalvelun kautta. Linkki on kaksi vuotta voimassa.

Saatte myös tilauslinkin, jonka kautta voitte tilata erilaisia kuvatuotteita, kuten tauluja tai kiitoskortteja. tyynyliinoja. Käytän kuvatilaus.fi-palvelua.

Vaihtoehtona on myös kuvien toimitus muistitikulla 35 euron lisämaksusta.

Mitä on kuvien toimitusaika?

Saatte noin 20-30 kuvaa häiden jälkeisellä viikolla ja loput noin 2-3 viikon sisällä häistä. Jos tilaatte pikatoimituksen, saatte kaikki kuvat noin viikon sisällä häistä. Pikatoimitus maksaa 180 €

Hääkuvaus Helsingissä? Mitä on toiminta-alueesi?
Häänne voi olla Lapissa tai vaikka kreikkalaisen saaren rannalla, tulen kyllä mukaan. Kuvaan häitä Helsingissä, Porvoossa, Tampereella, Turussa… missä ikinä tarve on.

Hääkuvaushintaan lisätään matkakulut verottajan kulukorvausten mukaisesti. Kilometrikorvaus on 0,5 €/km.

Paljonko matkakulut maksavat?

Matkakulut lisätään verottajan kulukorvausten mukaisesti.

Kuka päättää potrettikuvien miljöön?

Yhdessä mietimme ja päätetään potrettikuvien miljöön. Onko vaikka ensitapaamispaikka, tai joku muu tärkeä paikka? Pohditaan yhdessä minkälainen ympäristön tulee olla. Pyrin aina toteuttamaan asiakkaan toivomukset.

Millainen on hääkuvaustyylisi?

Kuvaustyylini on elegantti ja visuaalinen. Se leimautuu kaikkiin kuviin. Vahvuuteni on kuunnella hääparien toiveita ja toteuttaa niitä. On tärkeää luoda rento ja mukava ilmapiiri, jossa hääpari viihtyy ja on oma itsensä. Siitä syntyy mahtavat, aidot kuvat.

Onko hääkuvaussopimus?

Teemme aina kuvaussopimuksen, josta ilmenee ennakkomaksun suuruus, toimitusaika, ja muut sopimusehdot.

Mitä tapahtuu, jos sairastut?

Force majeure tapauksissa pyrin järjestämään toisen ammattilaisen kuvaamaan. Sellaista onneksi ei vielä ole päässyt tapahtumaan.

Käytätkö kasvomaskia kuvauksissa?

Tässä koronatilanteessa noudatan kuvauksissa kaikkia viranomaisten suosituksia. Mennään turvallisuus edellä.

Onko mahdollista teettää valmiita valokuvia?

On mahdollista. Saatte tilauslinkin, jonka kautta voi tilata kuvatuotteita, esimerkiksi canvastauluja, kiitoskortteja tai valokuvakansiolle laadukkaasti tulostetut valokuvat.  Käytän kuvatilaus.fi-palvelua.

Käytetäänkö kuvia markkinoinnissa?

En käytä kuvianne markkinoinnissa ilman teidän lupaa. Jos käytetään, niin kuvianne esitetään vaan hyvissä yhteyksissä.

Do You Speak English? Mitä on kielitaitosi?

Palvelen asiakkaitani suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.

My photograph services are available in English, Finnish and Swedish.

Jag ger service på svenska, finska och engelska.

Voiko harjoitella potrettiasennot etukäteen?

Tietysti voi. Kannattaa katsoa esimerkkejä ja hakea inspiraatiota Instagramista tai Pinterestistä. Käymme nämä asiat läpi hääkuvauspalaverissa, niin että potrettikuvauksissa teillä on turvallinen olo.

Miten maksamme kuvat?

Lähetän teille laskun, joko sähköpostilla tai kirjepostilla. Maksatte varausmaksun, joka on 20 % hinnasta, kun hääkuvauspäivä varataan. Lopullinen maksu, josta vähennetään varausmaksu, laskutetaan viikko ennen kuvausta.

Kenellä on kuvien tekijäoikeus?

Saatte kuvat vapaalla käyttöoikeudella, eli oikeuden teettää kuvista valokuvatuotteita yksityiseen käyttöön, tai jakaa niitä sosiaalisessa mediassa. Ostamanne kuvat ette kuitenkaan saa myydä eteenpäin.

Niko Laurila Photography säilyttää kuvien tekijänoikeudet. Yrityksellä on oikeus käyttää kuvia portfoliossa tai markkinoinnissa, mikäli näin on sovittu asiakkaan kanssa.